Hvordan farver du dine øjenbryn og øjenvipper? Hennafarvning – skal man gøre det i salonen eller derhjemme?

Henna er en ret billig og sikker måde at formørke dine øjenbryn eller øjenvipper på i op til 3-4 uger. Det lader dig spare 10 minutter hver dag som du typisk bruger på at lægge make-up for øjenbryn og øjenvipper. Hvad er henna og hvordan laves det? Hvornår skal man ikke bruge det, og hvordan påføres det? Er det bedre at gøre det derhjemme eller i en salon?

Hvad er henna?

Ren henna er et grønt pulver uden nogen farvende egenskaber; det får det kun takket være syrer og den rette temperatur. Hvis du gerne vil forberede henna selv, så er det ret svært, da det kræver at du blander pulveret med de rette mængder citronsaft, essentielle olier, sukker, vand og andre ingredienser.

Henna er lavet af tørre blade fra Lawsonia (Lawsonia inermis) – en plante der findes i de varme, tropiske skove. Mægnden af pigment i planten forøges med temperaturen. Bladene i Lawsonia indeholder en rød farve der kaldes lawson, som kombineres med keratin der findes i håret og giver det farve.

Farvning af henna

Fordi at naturlig henna indeholde en farve med en rødbrun nuance, kan du kun farve dit hår, øjenbryn og øjenvipper i en rødbrun farve. Når man overvejer dette, hvordan er det så muligt at få henna i så mange forskellige farver i butikkerne?

Sådanne produkter er tilgængelige i form af puddere der skal blandes med hydrogenperoxid, eller i form af en creme eller gel. Før du træffer en beslutning om hvilket produkt du skal vælge, så tjek kompositionen. Bemærk især de farvestoffer der bruges under produktion. Det kan ske at, i stedet for et naturligt plantebaseret produkt, finder vi allergifremkaldende præparater der indeholder kunstige farvestoffer.

Ved at tilføje naturlige ingredienser kan vi opnå forskellige farver. Takket være indigo, kan vi for eksempel få en sort farve. På den anden side, kan produkter der indeholder sort farve – Phenylenediamine (PPD) kan være farligt, da PPD er et stærkt allergen.

Hennafarvning i en skønhedssalon

Henna er en af de behandlinger der findes i de fleste skønhedssaloner, men du kan også gøre det selv. For at gøre dette, skal du opnå et naturligt præparat eller bruge et færdiglavet produkt. Sørg dog for at lave en test mindst 24 timer før du farver. De mest spektakulære effekter er synlige på lyse øjenbryn og øjenvipper.

Testen er en allergitest, hvor du påfører en lille mængde af produktet på en skjult del af huden, for eksempel bag øret eller ved albuen. Når hennaen tørrer, så hold øje med din hud i 24 timer. Hvis der ikke opstår nogen forstyrrende symptomer, kan du farve dine øjenbryn og øjenvipper.

Hvordan vælger man den rette farve? I begyndelsen er det bedst at undgå mørke nuancer, og tjek hvor godt dit hår tager imod farven. Det anbefales at du begynder med en geléformel, der er lidt mere mild.

Hennafarvning derhjemme

Påføring af henna

Henna bør påføres i overensstemmelse med instruktionerne på pakken. Sørg for at du holder henna væk fra øjnene. Du kan også beskytte huden om dine øjenbrynn og øjenvipper ved at påføre creme eller vaseline, og lægge en vatrondel på det nederste øjenlåg.
Efter farvning, så fjern hårene der er ude af form (NB! Gør ikke dette før du har påført henna!). Afhængig af hvilket mærke du bruger, så lad hennaen sidde på øjenbrynene eller øjenvipperne i 5-10 minutter, og vask det så af med en vatrondel der er lagt i blød i varmt vand.

Effekten burde vare i 3-4 uger når det gælder øjenvipper og op til 2 uger på øjenbrynene. Henna påvirker ikke tilstanden af dit hår, så du kan gentage behandlingen når du har brug for det.

Fjerning af henna

Hvis dine øjenbryn er for mørke efter du har påført henna, så kan du bruge et produkt der fjerne farven eller en make-up fjerner til at lysne dem. Men det er en god idé at farve dine øjenbryn i en salon. På denne måde kan du være sikker på, at dine øjenbryn eller øjenvipper bliver behandlet ordentligt. Sammen med farvningen, vil du også få formet dine øjenbryn på den rette måde.

Hennafarvning – kontraindikationer

Som tidligere nævnt, er henna sikkert, men der er nogle kontraindikationer relateret til brugen af det. Disse inkluderer:

  • nylig epilering
  • sår eller skrammer rundt om øjenbryn og øjenlåg
  • allergi overfor enhver af ingredienserne i produktet
  • rødmen eller hævelse af øjenlågene
  • chalazia
  • inflammation i øjet